kuracje-300x213 Dlaczego picie soków lub okresowe terapie sokami są KONIECZNOŚCIĄ?Codzienna dieta jaką spożywa statystyczny obywatel krajów cywilizacji zachodniej jest główną przyczyną rozwoju chorób cywilizacyjnych.

W dłuższym okresie czasu czyni ona w organizmie prawdziwe spustoszenie. W tak zwanym wieku średnim już bardzo duży procent populacji dotknięty jest jedną z tych chorób.

W naszej diecie brakuje trzech aktywnych składników pełniących kluczową rolę.

Nie ma w niej organicznych witamin, organicznych minerałów oraz enzymów! Są to główne regulatory metabolizmu naszych organizmów. Na metabolizm składają się tysiące różnych reakcji chemicznych, które tworzą szereg powiązanych z sobą cykli biochemicznych.


Reakcje metaboliczne dzieli się na dwa, częściowo przeciwstawne procesy:

  • katabolizm – rozkład związków chemicznych występujących w żywności oraz wcześniej istniejących tkankach, który jest głównym źródłem energii potrzebnej do życia,
  • anabolizm – synteza złożonych związków chemicznych, prowadząca do wzrostu masy organizmu i rozrostu jego tkanek, wymagająca zwykle wydatkowania energii.
Równowaga procesów katabolicznych i anabolicznych decyduje o zachowaniu homeostazy żywych organizmów.

Związki chemiczne, które są substratami lub produktami procesów metabolicznych można podzielić na:

  • budulcowe – białka, kwasy nukleinowe, część lipidów i polisacharydów z których składają się tkanki organizmów żywych;
  • energetyczne – głównie cukry i tłuszcze;
  • zapasowe – glikogen, tłuszcze, niektóre nukleotydy i inne;
  • regulujące – enzymy, koenzymy, witaminy, hormony itp.

Ich chroniczne braki spowodowane są wszystkimi procesami jakim poddajemy żywność. Przetwarzanie żywności czyni ją dla nas bezużyteczną a często niebezpieczną dla zdrowia. Setki zjadanych codziennie substancji chemicznych dodawanych do żywności dopełniają reszty. Nasz organizm nie wytwarza enzymów niezbędnych do zainicjowania ich trawienia.Według kluczowych znawców tematu, takich lekarzy jak Norman Walker, Bernard Jansen, Max Gerson, Max Wolf i wielu innych taka dieta powoduje zachwianie metabolizmu. W rezultacie przez lata ulegamy systematycznemu zatruciu.


Enzymy stanowią klucz do rozwiązania problemu.
Wyeksploatowana wieloletnim trawieniem „śmieci” trzustka i wątroba nie wydziela już optymalnej ilości niezbędnych enzymów. Do strawienia wielu „obcych” substancji chemicznych nawet zdrowa wątroba i trzustka nie wytwarza enzymów. Jest „zaprogramowana” na inne produkty. Dlaczego więc je zjadamy z premedytacją? Po części z nieświadomości. Trochę z wygodnictwa. A na pewno nie chcemy o tym myśleć kiedy jeszcze nie pojawiły się żadne symptomy. Bardzo często nawet kiedy się pojawiają – bagatelizujemy je. Każda choroba cywilizacyjna ma więc to samo źródło. Jedynie od cech osobniczych, genetycznych zależy jaką przybierze formę. Najczęstsze to choroby naczyniowo sercowe, cukrzyca, rak.


Enzymy czuwają nie tylko nad procesami przemiany materii. Chronią również nasz organizm przed zarazkami chorobotwórczymi, przed wykrwawieniem się, zagłodzeniem, uczestniczą w organizacji działania układu odpornościowego, mobilizują siły samonaprawcze organizmu.

Podstawowym warunkiem gwarantującym zdrowie jest wystarczająca ilość pracujących optymalnie enzymów. W obliczu zagrożenia zdrowia organizm jest poważnie obciążony, a układ odpornościowy zaatakowany. Jeśli dochodzi do tego szkodliwy wpływ wolnych rodników lub stresu tlenowego, który jak wiadomo wyłącza określone enzymy, wówczas musimy zaaplikować sobie enzymy z zewnątrz. Niemal każde schorzenie prowadzi do procesu zapalnego, często nieodczuwalnego, miejscowego i niekoniecznie spowodowanego działaniem bakterii. Także w tej sytuacji do akcji wchodzą enzymy, wspierają walkę ustroju z zapaleniem, mobilizują siły obronne. Najważniejsze z punktu widzenia metabolizmu są enzymy trawienne. Z powodu codziennego zjadania setek substancji chemicznych niezbędne jest dostarczenie odpowiednich enzymów z zewnątrz.

Jedynym kompleksowym źródłem takich enzymów są odpowiednio wyciskane soki. Kluczową rolę w leczeniu chorób cywilizacyjnych sokami pełnią soki chlorofilowe. Soki z traw zbóż potrafią czynić cuda. Na przykład w soku z młodej trawy lucerny potrafi znajdować się 150 fitohormonów i 200 aktywnych enzymów. To prawdziwa armia do walki o zdrowie. Soki z odpowiednio do danego schorzenia dobranych roślin stanowią podstawę do włączenia systemów samoleczenia i samoregulacji. Stanowią jedyne, znane, kompleksowe źródło dostarczenia do organizmu wszystkich potrzebnych organicznych witamin, organicznych minerałów i aktywnych enzymów.

Psycholog ds. wyborów żywieniowych

Jacek Radwański