Coraz powszechniejsza staje się świadomość, że soki to najzdrowszy sposób gaszenia pragnienia. Jednocześnie ich picie nie tylko doskonale gasi pragnienie, ale także – i przede wszystkim – dostarcza organizmowi wielu bardzo cennych substancji.
Zawierają one bowiem dużo pełnowartościowych składników, łatwo przyswajalne cukry, tłuszcze, białka, świeże enzymy, antybiotyki, hormony, witaminy i biopierwiastki.
Świeży sok zawiera także wysokiej jakości wodę organiczną, potrzebną komórkom i tkankom.
Działanie soków na organizm człowieka sprowadza się przede wszystkim do oczyszczania płynów organicznych, do pobudzania czynności żołądka i wątroby. Szczególnie jest to istotne u ludzi chorych na gościec i dnę.
Dużym atutem terapii sokami jest wbrew pozorom prostota jej przygotowania. Soki z ziół naturalnych, owoców lub warzyw przyrządzamy z surowców zebranych z dala od dróg, ciężkiego przemysłu i dużych środowisk miejskich. Surowiec należy myć pod bieżącą wodą i wyciskać z niego sok.
Sok przygotowany w ten sposób zazwyczaj możemy przechowywać w lodówce, nie dłużej jednak niż 1-2 dni. Należy jednak mieć na uwadze, że sok przygotowany bezpośrednio przed wypiciem jest o wiele bardziej wartościowy.
Soki warzywne i owocowe oraz inne pokarmy płynne trawimy lepiej niż pożywienie stałe (zarówno surowe, jak i gotowane). Liczy się to, co zostało strawione i przyswojone, a nie to, co zjedliśmy. Jeżeli organizm nie przyswaja składników mineralnych zawartych w pokarmach, to będą w nim występowały chemiczne niedobory.
Jeśli nawet wypijemy zbyt dużą dawkę dzienną soku, to nadmiar i tak wydalimy wraz z moczem.
Jej źródłem jest pożywienie, woda, słońce i powietrze (tlen).
Składniki te tworzą „żelazny” bilans energetyczny naszego ciała, w którym największą rolę spełnia żywność i na nią też mamy największy wpływ Najważniejsze składniki odżywcze, które znajdują się w żywności i są niezbędne dla prawidłowego bilansu energetycznego to:
Wnioski:
Po pierwsze całe pożywienie przyjmowane przez człowieka jest zamieniane w formę półpłynną. Organizm na ten cel wydatkuje dużą ilość energii, którą mógłby przeznaczyć na procesy samoregulacji i samoleczenia.
Po drugie sok to„ organiczna” woda i zawarte w niej wszystkie wyżej wymienione składniki niezbędne do życia w najłatwiej przyswajalnej przez organizm formie organicznej.
Po trzecie nie ma innej drogi dostarczenia organizmowi wszystkich w/w składników odżywczych. W celu dostarczenia odpowiedniej ilości składników odżywczych, musielibyśmy zjeść sporą ilość surowych warzyw, w przypadku beta karotenu jest to 5 do 7 średniej wielkości marchewek.
Po czwarte sok ze świeżych warzyw i owoców jest bardzo bogaty w potas i zawiera śladowe ilości sodu. Bilans sodu i potasu w organizmie jest kluczowym warunkiem zdrowia. Zachwianie tego bilansu poprzez nadmierną ilość sodu i zbyt małą potasu, jak pokazują badania kliniczne prowadzi w prostej linii do rozwoju komórek rakowych oraz chorób serca, nadciśnienia tętniczego krwi oraz wylewów.
Niestety nie wystarczy ograniczyć ilość sodu (np. poprzez ograniczenie spożycia soli) by obniżyć zbyt wysokie ciśnienie krwi. Towarzyszyć temu musi przyjmowanie potasu. U większości obywateli państw uprzemysłowionych stosunek potasu do sodu [ K:Na] wynosi 1:2.
Zaawansowane badania prowadzone w tych krajach dowodzą, że minimalny stosunek powinien wynosić 5:1 a to jest dziesięciokrotnie więcej niż średnie spożycie. Łatwo więc obliczyć jak wiele potasu jest nam potrzebne skoro w każdym posiłku spożywamy chociażby sól.
Dla przykładu:
Zawartość potasu w mg w 100 g niżej wymienionych surowych warzyw i owoców:
Oczywiście osoby tego świadome przyjmują suplementy w których potas występuje jako składnik. Rozpoznają taką potrzebę po objawach typowych dla drastycznie niskiego poziomu potasu jak: brak koncentracji i uczucie permanentnego zmęczenia, podenerwowanie, osłabienie, arytmia serca, niekontrolowane skurcze mięśni.
Po co kupować takie mikroelementy jak selen, bór lub cynk w sklepach ze zdrową żywnością, skoro nie brakuje ich w świeżych sokach warzywnych i owocowych?
Terapie sokami pomogą uzupełnić to, czego nam od lat brakowało w codziennym pożywieniu. Problemem nie jest to, co jemy, lecz to, czego nie jemy i czego od dawna nie jedliśmy.
Naszemu organizmowi notorycznie brakuje pewnych substancji.
– Czy mamy wystarczającą ilość cynku, którego obecność pobudza wydzielanie enzymów i podtrzymuje układ odpornościowy?
– Czy nie brakuje nam selenu chroniącego przed rakiem?
– A co z borem? Bór pomaga przyswajać wapń, ma zatem wielkie znaczenie dla ludzi starszych
There are no products |