Zapewne w większości domów znajdują się sokowirówki. Ich zakup dyktuje ogólne przeświadczenie o korzystnym wpływie terapii sokami na zdrowie.

Czy to urządzenie jest jednak wykorzystywane codziennie, czy jak wiele innych „ cudownych” urządzeń zajmuje tylko miejsce?

No cóż, za pomocą tradycyjnej sokowirówki możemy zrobić sok jedynie z kilku warzyw i owoców. Skomplikowany proces mycia sprawia, że po kilkakrotnym użyciu nasza motywacja do wykorzystywania tego urządzenia spada.

Niestety jest jeszcze wiele innych czynników, które przemawiają na niekorzyść sokowirówki!

 

SOKOWIRÓWKI
GREEN STAR
Niska efektywność.

Sokowirówka ściera produktu, a siła odśrodkowa odwirowuje sok ze startej pulpy. W ten sposób wydostaje się jedynie sok z miejsc przecięcia.

We wnętrzu startych cząsteczek znajduje się jeszcze dużo soku, którego nie można odwirować. To dlatego pulpa wylatująca z sokowirówki jest bardzo wilgotna.

Maksimum możliwości.

Wyciskarka do soków Green Star unikalna technologia wolnoobrotowego zgniatania (110 obrotów/min) za pomocą dwóch specjalnie zaprojektowanych walców, stwarza odpowiednio dużo czasu, by pod wytworzonym ciśnieniem wycisnąć esencję natury do ostatniej kropli

Hałas

Sokowirówka jest bardzo głośna. W czasie robienia soku domownicy nie mogą spać.

Hałaśliwość urządzenia na pewno nas nie zachęca do częstego używania.

Cisza

Za pomocą wyciskarki Green Star można wyciskać sok dla dziecka, które śpi obok.

W praktyce jest to dźwięk który można porównać do cichutkiego pomruku

Niska jakość soku

Sokowirówka to urządzenie wysokoobrotowe. „ Żywe” produkty takie jak owoce czy warzywa poddawane są traumatycznemu procesowi ścierania i odwirowania.

Taka „ obróbka” produktów podnosi ich temperaturę i powoduje, że sok utlenia się już w procesie jego powstawania. Nie spożyty od razu ulega rozwarstwieniu się.

Znikoma aktywność enzymów zamiera już po kilku kwadransach.

Najwyższa jakość soku

Ze wszystkich urządzeń do pozyskiwania soku najefektywniejsze są takie, które zgniatają powoli produkty.

Green Star, w tej właśnie kategorii urządzeń jest bezkonkurencyjny.

Udokumentowane (certyfikat) niezależne badania przeprowadzone w USA wykazały, że sok uzyskany za pomocą Green Star, ma największą ilość substancji odżywczych, najłagodniejszy smak, nie rozwarstwia się i posiada najdłużej aktywne enzymy – nawet do 48h

Niewielka przydatność zdrowotna

Prawdziwe skarby natury są poza zasięgiem sokowirówki.

Praktycznie nie ma możliwości uzyskania soku ze wszystkich zielonych roślin jak chociażby szpinaku, białej kapusty, sałaty, boćwinki, natki, naci marchwi i selera, szparagów, aloesu, cykorii, kiełków roślin, traw zbóż, szczawiu, pokrzywy, rzeżuchy, gorczycy, czosnku i wielu , wielu innych.

Boża Apteka

W przyrodzie istnieje wszystko co jest potrzebne człowiekowi dla utrzymania zdrowia lub jego odzyskania. Należy pamiętać, że sok jest powielekroć bardziej skuteczny i łatwiej przyswajalny niż surowe warzywa bądź owoce.

Cała filozofia „sokoterapii” to odpowiednia kompozycja składników.

Zestawy soków są już z powodzeniem wykorzystywane przez wielu lekarzy w leczeniu wielu chorób m.in. nowotworów, chorób serca, nadciśnienia, chorób przewodu pokarmowego

Obieranie warzyw i owoców
 
 

Konieczność obierania większości produktów pozbawia sok największych wartości.

Gwałtowny sposób pozyskiwania soku w sokowirówce (traumatyczny i hałaśliwy) sprawia, że sok posiada goryczkę, a po wymieszaniu różnych składników ma co najmniej kontrowersyjny smak

Green Star zaleca nie obieranie ze skórki większości produktów przeznaczonych do wyciśnięcia soków.

Największa ilość bezcennych substancji odżywczych znajduje się w skórce i bezpośrednio pod nią. Sposób wyciskania soku przez Green Star pozwala na uzyskanie łagodnego, pysznego i wartościowego soku.