Zapewne w większości domów znajdują się sokowirówki. Ich zakup dyktuje ogólne przeświadczenie o korzystnym wpływie terapii sokami na zdrowie.
Czy to urządzenie jest jednak wykorzystywane codziennie, czy jak wiele innych „ cudownych” urządzeń zajmuje tylko miejsce?
No cóż, za pomocą tradycyjnej sokowirówki możemy zrobić sok jedynie z kilku warzyw i owoców. Skomplikowany proces mycia sprawia, że po kilkakrotnym użyciu nasza motywacja do wykorzystywania tego urządzenia spada.
Niestety jest jeszcze wiele innych czynników, które przemawiają na niekorzyść sokowirówki!
SOKOWIRÓWKI |
GREEN STAR |
Niska efektywność.
Sokowirówka ściera produktu, a siła odśrodkowa odwirowuje sok ze startej pulpy. W ten sposób wydostaje się jedynie sok z miejsc przecięcia. We wnętrzu startych cząsteczek znajduje się jeszcze dużo soku, którego nie można odwirować. To dlatego pulpa wylatująca z sokowirówki jest bardzo wilgotna. |
Maksimum możliwości.
Wyciskarka do soków Green Star unikalna technologia wolnoobrotowego zgniatania (110 obrotów/min) za pomocą dwóch specjalnie zaprojektowanych walców, stwarza odpowiednio dużo czasu, by pod wytworzonym ciśnieniem wycisnąć esencję natury do ostatniej kropli |
Hałas
Sokowirówka jest bardzo głośna. W czasie robienia soku domownicy nie mogą spać. Hałaśliwość urządzenia na pewno nas nie zachęca do częstego używania. |
Cisza
Za pomocą wyciskarki Green Star można wyciskać sok dla dziecka, które śpi obok. W praktyce jest to dźwięk który można porównać do cichutkiego pomruku |
Niska jakość soku
Sokowirówka to urządzenie wysokoobrotowe. „ Żywe” produkty takie jak owoce czy warzywa poddawane są traumatycznemu procesowi ścierania i odwirowania. Taka „ obróbka” produktów podnosi ich temperaturę i powoduje, że sok utlenia się już w procesie jego powstawania. Nie spożyty od razu ulega rozwarstwieniu się. Znikoma aktywność enzymów zamiera już po kilku kwadransach. |
Najwyższa jakość soku
Ze wszystkich urządzeń do pozyskiwania soku najefektywniejsze są takie, które zgniatają powoli produkty. Green Star, w tej właśnie kategorii urządzeń jest bezkonkurencyjny. Udokumentowane (certyfikat) niezależne badania przeprowadzone w USA wykazały, że sok uzyskany za pomocą Green Star, ma największą ilość substancji odżywczych, najłagodniejszy smak, nie rozwarstwia się i posiada najdłużej aktywne enzymy – nawet do 48h |
Niewielka przydatność zdrowotna
Prawdziwe skarby natury są poza zasięgiem sokowirówki. Praktycznie nie ma możliwości uzyskania soku ze wszystkich zielonych roślin jak chociażby szpinaku, białej kapusty, sałaty, boćwinki, natki, naci marchwi i selera, szparagów, aloesu, cykorii, kiełków roślin, traw zbóż, szczawiu, pokrzywy, rzeżuchy, gorczycy, czosnku i wielu , wielu innych. |
Boża Apteka
W przyrodzie istnieje wszystko co jest potrzebne człowiekowi dla utrzymania zdrowia lub jego odzyskania. Należy pamiętać, że sok jest powielekroć bardziej skuteczny i łatwiej przyswajalny niż surowe warzywa bądź owoce. Cała filozofia „sokoterapii” to odpowiednia kompozycja składników. Zestawy soków są już z powodzeniem wykorzystywane przez wielu lekarzy w leczeniu wielu chorób m.in. nowotworów, chorób serca, nadciśnienia, chorób przewodu pokarmowego |
Obieranie warzyw i owoców
Konieczność obierania większości produktów pozbawia sok największych wartości. Gwałtowny sposób pozyskiwania soku w sokowirówce (traumatyczny i hałaśliwy) sprawia, że sok posiada goryczkę, a po wymieszaniu różnych składników ma co najmniej kontrowersyjny smak |
Green Star zaleca nie obieranie ze skórki większości produktów przeznaczonych do wyciśnięcia soków. Największa ilość bezcennych substancji odżywczych znajduje się w skórce i bezpośrednio pod nią. Sposób wyciskania soku przez Green Star pozwala na uzyskanie łagodnego, pysznego i wartościowego soku. |
There are no products |