Mówiąc o „sokach zielonych” mamy na myśli dość obszerną kategorię roślin, do której należą:

 

 

Jak widać, można te soki pozyskiwać z bardzo wielu różnych źródeł, wszystkie one jednak mają pewne cechy wspólne.

 
salata-300x213 Dobrodziejstwo zielonych warzyw

 

Chlorofil

W liściach roślin pod wpływem światła słonecznego dokonuje się proces fotosyntezy, w którym pochłaniany jest dwutlenek węgla zawarty w powietrzu.

 

 

 

Chlorofil jest zielonym pigmentem absorbującym światło słoneczne i przekształcającym je w energię chemiczną. W wyniku rozbicia cząsteczek wody i łączenia atomów wodoru i tlenu z węglem i tlenem z dwutlenku węgla powstają węglowodany.

Wszystko to dzieje się w obecności chlorofilu.

Węglowodany to cukry roślinne i skrobie; niektóre z nich gromadzą się w korzeniach lub owocach roślin wraz z witaminami, minerałami, enzymami, niewielkimi ilościami tłuszczu i białka oraz dużą ilością wody.

Chlorofil często bywa nazywany „żywą krwią” roślin, a jego podstawowa cząsteczka ma budowę niemal identyczną z cząsteczką hemoglobiny.

natka-300x246 Dobrodziejstwo zielonych warzywGłówna różnica polega na tym, że w centrum tej ostatniej znajduje się atom żelaza, a w centrum cząsteczki chlorofilu – atom magnezu. Zdumiewające jest to, że większość zielonych warzyw zawiera l -2 mg żelaza w 100 gramach masy, niezależnie od magnezu obecnego w cząsteczkach chlorofilu. Aby dać pewne wyobrażenie o ilościach tych pierwiastków w niektórych pokarmach roślinnych, trzeba wspomnieć, że np. 100 g surowej pietruszki zawiera 6,2 mg żelaza oraz 41 mg magnezu. Dorosły człowiek potrzebuje dziennie 18 mg żelaza.

 

 

 

Jedną z wielkich zalet soków obfitujących w chlorofil jest ich oczyszczające działanie w układach pokarmowym i wydalniczym, z czym wiąże się oczyszczenie krwi, limfy i płynów wewnątrzkomórkowych.

Ciało oczyszczone jest sprawne, dobrze trawi, dobrze przyswaja, a jego właściciel jest pełen energii i wigoru. Słabość i choroba rzadko znajdują oparcie w czystym, dobrze odżywionym organizmie; opuszczają go raczej, gdy zostaje oczyszczony i dobrze odżywiony.

Otłuszczone tkanki oraz osłabione narządy wewnętrzne i gruczoły pozostają w bliskim związku z zalegającymi w ciele produktami przemiany materii, pozostałościami leków i innymi zanieczyszczeniami.

 

LECZNICZE DZIAŁANIE CHLOROFILU

  • Poprawia obraz krwi
  • Unieszkodliwia toksyny
  • Pomaga oczyścić wątrobę,
  • Łagodzi stany zapalne w niektórych postaciach zapalenia wątroby
  • Łagodzi problemy nadmiaru cukru we krwi
  • Poprawia wydzielanie mleka u matek karmiących
  • Usuwa lub zmniejsza zapachy ciała
  • Poprawia naturalny drenaż nosa
  • Przynosi ulgę w bólach gardła
  • Łagodzi objawy wywoływane przez wrzody układu pokarmowego
  • Zmniejsza ilość wydzielin kataralnych
  • Leczy żylaki
  • Reguluje pracę jelit
  • Zwiększa krzepliwość krwi w przypadkach hemofilii
  • Łagodzi objawy astmy
  • Przyspiesza gojenie się wrzodów
  • Niszczy bakterie w ranach
  • Wpływa korzystnie na narządy limfatyczne (migdałki, wyrostek robaczkowy itp.)
  • Łagodzi objawy bolesnych hemoroidów
  • Wzmacnia układ naczyniowy
  • Likwiduje stany zapalne
  • Uśmierza bóle wywołane stanami zapalnymi

 

 

Do wyciskania soków zielonych nadaje się wiele gatunków roślin.

szpinak-300x225 Dobrodziejstwo zielonych warzyw

 
 
 
Soki z warzyw zielonych zawierają chlorofil, enzymy, żelazo, magnez, fosfor, potas i sód jak również prowitaminę A, witaminy z grupy B oraz witaminy C, E i K.

Chlorofil jest jakby magazynem mocy słonecznej i cudownie oczyszcza ciało.

 

 

  

Zielone soki bogate w sole potasu poprawiają funkcje serca i neutralizują kwasy w mięśniach. Chronią także wątrobę i pęcherzyk żółciowy przed szkodliwym działaniem tłuszczów. Zawarty w nich chlorofil czyści jelita i krew, a prowitamina A (karoten) ma – jak wykazały badania – działanie przeciwrakowe (chroni przed chorobami nowotworowymi).

Zielone warzywa obfitują w antyrakowy karoten, podobnie jak marchew i trawa pszeniczna (kiełki pszenicy)