fastFood Przyczyny chorób cywilizacyjnych

Różnorodność chorób nękających nowoczesne społeczeństwa zmusza medycynę do coraz węższej specjalizacji. Im jednak bardziej zagłębiamy się w techniczne aspekty danej choroby, tym bardziej rozmazany staje się obraz całego organizmu.Przy dzisiejszej organizacji służby zdrowia (nie tylko w Polsce), praktycznie nie ma większej szansy na holistyczne podejście lekarskie. Tak więc najczęściej redukuje się symptomy choroby do konkretnego organu i leczy się go jakby w oderwaniu od reszty organizmu. Choć mechanizmy chorób są bardzo zróżnicowane, to jednak w wyniku prac lekarzy – pionierów, możemy wyodrębnić tylko kilka ich przyczyn.

 

Wszystko zaczyna się na podstawowym dla człowieka poziomie –  w komórce będącej podstawowym elementem struktury tkanek.
To właśnie w komórkach odbywa się skomplikowany proces będący istotą życia biologicznego. Zakłócenie tego procesu zwanego metabolizmem, implikuje szereg niebezpiecznych dla życia zjawisk.

 

Nasze ciała choć wydają się czymś w miarę stabilnym, są wciąż regenerującą się konstrukcją. Może trudno w to uwierzyć, ale komórki kości żyją tylko trzy miesiące, podobnie komórki wątroby. Komórki śluzówki żołądka żyją od jednej do kilku godzin. Właściwie nasz organizm przypomina dom, w którym bez przerwy wymienia się cegły! Jeśli z jakichś powodów na czas nie zostają wymienione, wtedy pojawiają się „rysy” w ścianie, której konstrukcję stanowiły.

Procesy metaboliczne są kluczowym zagadnieniem prowadzącym do zrozumienia przyczyn powstawania chorób. Do ich prawidłowego przebiegu niezbędne są „surowce”, które musimy dostarczyć z zewnątrz, w pożywieniu. Głównymi czynnikami procesów metabolicznej przemiany materii są organiczne witaminy i minerały oraz enzymy. Zaburzenia metabolizmu zawsze powstają w wyniku niedoborów tych „surowców”.

 

hamburger-300x200 Przyczyny chorób cywilizacyjnychŻywność

Dodatkowym czynnikiem chorobotwórczym jest ogromna ilość chemicznych substancji dodawanych do żywności. Ponieważ organizm ludzki nie wytwarza enzymów niezbędnych do strawienia większości z nich, powstaje narastający z czasem problem odkładających się toksyn.

 

 

 

chemia-300x200 Przyczyny chorób cywilizacyjnychDodatki chemiczne

Drugim aspektem dodatków chemicznych do żywności jest ich wpływ na przebieg trawienia. Ogromna ilość substancji mających za zadanie przedłużyć do absurdalnych rozmiarów terminy przydatności do spożycia, hamuje również procesy trawienia.Jeśli np. wędlina może przeleżeć na półce około jednego miesiąca to niby dlaczego może zostać rozłożona w przewodzie pokarmowym podczas jednej doby?

 

Wędlina to tylko przykład…

Problem dotyczy wszystkich produktów spożywczych ulepszanych przez genialnych technologów. W ten sposób zostaje zachwiana równowaga kwasowo – zasadowa w organizmach wszystkich obywateli większości państw rozwiniętych.

Zachwianie równowagi kwasowo – zasadowej w organizmach?

Dlatego, że nie strawione w odpowiedni sposób białka gniją. Węglowodany zaś fermentują. Wszystko to dzieje się w sprzyjającej temperaturze 37 – 38 stopni Celsjusza, jaka panuje wewnątrz przewodu pokarmowego.

Efektem ubocznym zaś są uwydatnione brzuchy, których nie sposób się pozbyć nie zmieniając tej śmiercionośnej diety. Ponieważ taki sposób odżywiania jest normą społeczną, standardem są choroby cywilizacyjne, które dość dokładnie przewidujemy. Mówimy na przykład, że po czterdziestce pojawia się nadciśnienie lub miażdżyca. Cukrzyca dotyka coraz młodszych ludzi nie wspominając o nowotworach. Nie ma sensu wyliczać w tym momencie konkretnych chorób.

Wystarczy żebyśmy zdawali sobie sprawę z faktu, że wpływ na powstanie konkretnie nazywanej choroby ma rodzaj i wielkość niedoborów występujący w diecie i czas ich trwania, ilość zgromadzonych w organizmie substancji toksycznych oraz osobiste cechy genetyczne 

 

Dlatego najlepszą profilaktyką staje się skuteczna metoda dostarczania organizmowi organicznych witamin i minerałów oraz enzymów roślinnych umożliwiających pozbycie się zgromadzonych toksyn.

Najskuteczniejszą metodą jest picie odpowiednio pozyskanych soków warzywnych, owocowych i ziołowych.

 

W przypadku wystąpienia już konkretnej choroby w tym nowotworu, liczą się dosłownie wszystkie parametry soku. Nie warto wtedy zadowalać się namiastkami.

Green Star jest potwierdzonym wielokrotnie w najważniejszych krajach rekordzistą w wytwarzaniu soku o największej ilości enzymów.

 

green-star4 Przyczyny chorób cywilizacyjnych

Wyciskarka do soków GREEN STAR 1000/2000/3000

Nic dziwnego… Na rynku istnieją albo nieudolne podróbki Green Stara, albo metalowe maszyny, które zabijają enzymy i restrukturyzują minerały tak potrzebne w procesach metabolicznych.