Sól może wydawać się, że nie dodaje nic poza smakiem, ale w rzeczywistości ten mały dodatek ma o wiele więcej do zaoferowania niż mogłoby się wydawać. Pomimo swojej reputacji jako źródła wszelkiego zła, sól jest w rzeczywistości niezwykle ważnym czynnikiem w utrzymaniu zdrowej diety. Jest niezbędna do regulacji równowagi wodnej w organizmie, pomaga w produkcji czerwonych krwinek, a nawet może pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi. Ale dlaczego dokładnie powinniśmy dodawać sól do naszej diety? Co to robi i jakie pokarmy są najlepsze dla uzyskania go do systemu? Przyjrzyjmy się temu!
Ile soli powinniśmy jeść dziennie?
Jeśli chodzi o zalecane dzienne spożycie soli, nie ma pewnej zgody co do tego, co to powinno być. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożycie zaledwie 2 gramów soli dziennie, a American Heart Association zaleca nawet 1,5 grama. Jednak brytyjska Narodowa Służba Zdrowia (NHS) zaleca dzienne spożycie 6 gramów soli, czyli ilość, która jest powszechnie uważana za najzdrowszą.
- Powodem tej rozbieżności między zalecanymi dziennymi dawkami jest to, że organizacje te mają różne cele na uwadze, gdy tworzą te zalecenia.
- NHS dąży do tego, aby większość ludzi nie cierpiała na nadciśnienie, które jest spowodowane dietą o dużej zawartości soli.
- WHO natomiast skupia się na zapobieganiu zagrożeniom dla zdrowia, takim jak choroby układu krążenia, u wszystkich ludzi, w tym tych, którzy już mają wysokie ciśnienie krwi.
Dla większości ludzi zdrowe dzienne spożycie soli wynosi około 6 gramów. Dla większości ludzi najlepszym sposobem na uzyskanie tej ilości jest dodanie odrobiny dodatkowej soli do swojej diety. Ważne jest, aby pamiętać, że jest to zalecana dzienna ilość, a nie górna granica. Większość ludzi nie może jeść 6 gramów soli w jednym posiłku, ponieważ smakowałoby to zbyt słono.
Dlaczego powinieneś dodać trochę dodatkowej soli do swojej diety
Jest kilka powodów, dla których sól może być dobra dla Ciebie i Twojej diety. Prześledźmy je, czyż nie? Po pierwsze, sól jest niezbędna do regulacji równowagi wodnej organizmu. Jedną z najważniejszych funkcji soli w organizmie jest utrzymanie normalnego ciśnienia krwi, a także objętości krwi w tętnicach. To sprawia, że sól jest szczególnie ważna dla osób z wysokim ciśnieniem krwi. Dla osób, które już mają normalne ciśnienie krwi, dodanie odrobiny dodatkowej soli do diety może faktycznie pomóc w jego obniżeniu, co czyni sól pomocnym dodatkiem do diety osób z wysokim ciśnieniem krwi. Sól pomaga również organizmowi w produkcji czerwonych krwinek. Jeśli Twoja dieta nie zawiera wystarczającej ilości soli, możesz być zagrożony rozwojem anemii z niedoboru żelaza. Stan ten może powodować uczucie zmęczenia, które może negatywnie wpływać na codzienną rutynę, w tym na reżim ćwiczeń.
- Admin